Hol élsz, Miklós?
2017. szeptember 08. írta: Ferenc Füredi

Hol élsz, Miklós?

haraszti_miklos.jpg

Szívesen hallgattam most is Haraszti Miklóst. Annak idején olvastam - persze az illegális sajtóban - a Darabbér c. könyvét. Olvastam több, kitűnő írását a sokszorosított anyagok között. Következetes ellenzéki volt abban az időben, amikor ellenzékinek lenni teljesen mást jelentett, mint a rendszerváltozás után.

Azonban szerintem nem érzékeli, hogy megváltozott a világ. Amikor a választási rendszer megváltoztatása ügyében egyetért a Gulyás Márton által létrehozott Agora csoporttal, azt képzeli a többi naiv szakértővel, és pártvezetővel együtt, hogy a Fidesz álláspontja nyomásgyakorlással módosítható.

Haraszti Miklós abból indul ki, hogy ha annak idején a kádári, illetve posztkádári rendszer meghátrált, pedig az ugye erős volt, szovjet támogatással létezett, akkor ezt a Fideszt sokkal könnyebb megszorítani. Ki kell ábrándítanom a tisztelt Haraszti Miklóst. A posztkádári diktatúra sokkal sebezhetőbb, szétesőbb, gyengébb volt, és megosztottabb, mint a mai fideszes diktatúra. Az akkori rendszer védelmét szolgáló erőszakszervezetek széthullottak. Nem lehetett számítani se a hadseregre, se a rendőrségre, de még a munkásőrségre sem. Az egypárt belül vagy négy párttá bomlott. A mai rendőrség, a TEK, a szolgálatok készséges végrehajtói az orbáni rendszernek.

A rendszerváltozás idején zajló háromoldalú tárgyalások garantálták azt, hogy az állampárt vezetői büntetlenek maradnak. A mai fideszes garnitúra azonban - joggal - annyira retteg a változástól, hogy semmilyen erőszaktól, semmiféle provokációtól nem riad vissza. A tét a léte, a rabolt vagyon megtartása, de főképpen személyes szabadsága. Ki kell mondanom azt, amivel kiválthatom egykori eszmetársaim haragját is: A posztkádári rendszer a vége felé minden kártékonyságával együtt sokkal élhetőbb, sokkal szociálisabb, sokkal emberközelibb volt, 
mint a Fidesz merev, aljas, rabló, fosztogató, bűnöző, embertelen, szegény-ellenes, ostoba rendszere.

Naiv, aki azt képzeli, hogy ez a Fidesz, - és erőszakos, pitiáner partnere, a KDNP - bármikor hajlandó lesz a választási törvényt módosítani. Hiszen elég a választási rendszert kétfordulóssá tenni, a Fidesz lekerül a politika élvonalából! A polgári engedetlenségnek pedig egyrészt nem lesz tömegbázisa, másrészt provokációval lejáratják, és ha kell, erőszakkal leverik. Léteznek még 2006 náci osztagai. Haraszti sose fogja megérteni, hogy a mai diktatúra sokkal erősebb, egységesebb, erőszakosabb, mint volt a posztkádári. A kádári politika jelszava az volt, "aki nincs ellenünk, velünk van." A Fidesz ma a gyakorlatban azt valósítja meg: "Aki nincs velünk, nincs." És ez a kiszólás lehet akár szó szerinti is.

A kádári társadalompolitika semlegesítő volt. "Ne foglalkozz politikával. Akkor békén hagyunk." A Fidesz másképpen szól a társadalomhoz: "Harcolj, gyűlölj, és mindent higgy el nekünk."

De azokat is ki kell ábrándítanom, akik azt várják, hogy Simicska Lajos majd kitálal. Ugyan! Ha Simicska nyilvánosságra hozná, hogy Orbánnak tízszer annyija van, mint ma gondoljuk, akkor kit érdekel ez? Senki nem képes itt felfogni hogy van különbség 10 milliárd és 500 milliárd között. Ha megtudnánk, hogy Orbán két dollárért eladta egész hazánkat Putyinnak, csökkenne akár százzal is a másfél- kétmillió vallásos hívők létszáma? Nem. Simicska Lajos a világon semmi olyat nem tud mondani, ami az újdonság erejével hatna. Semmi olyat, ami az elvadult Orbán híveket megrendítené. Mindaddig semmi értelme semminek nincs, amíg ki nem mondjuk együtt: durva, fasiszta diktatúra van, náci vonásokkal. Igaz, az igazság kimondásának súlyos ára van: antifasiszta harc, a Fidesszel való minden együttműködés, párbeszéd azonnali megszüntetése.

Észhez kell térni! Hazánk legjobbjai nem Szálasival tárgyaltak a hungarizmus aktuális kérdéseiről. Bajcsy Zsilinszkynek más érvei voltak. Még nem tartunk itt. Ez még nem egy hungarista rendszer. De rajta vagyunk a felé vezető úton. 

Ne mondja senki, hogy nem szóltam időben.

A bejegyzés trackback címe:

https://furediferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr8612958565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása