Piquet
2017. október 04. írta: Ferenc Füredi

Piquet

katalonia.png

Real Madrid szurkoló vagyok. Mint ilyennek, soha nem volt a szívem csücske Piquet, a Barcelona katalán védője.

Fura bevezető egy külpolitikai gondolathoz, de ilyen világot élünk. Vannak olyan helyzetek, amikor el kell ítélnem a madridi szurkolókat. És el kell ítélnem a madridi kormányt.

Ha nyugodtan hagyják lezajlani a katalóniai népszavazást, minden bizonnyal kisebbségben maradnak a szeparatisták. A madridi kormány azonban egykori fasiszta elődjéhez méltó módon, erőszakos rendőri erővel lépett fel.

Ezzel maga ellen fordította azokat a katalánokat is, akik eddig nemet mondtak az elszakadás gondolatára.

Értem, hogy Katalónia esetleges elszakadása súlyos helyzetbe hozná Spanyolországot.

Katalónia gazdasága, pénzügyi ereje, adóbefizetése nélkül Spanyolország egésze súlyosan visszaesne. Az elszakadás dominóhatása szétrántaná az egész országot. Kiújulnának a baszkföldi törekvések és más
tartományok is felfedezték sajátos identitásukat.

A Spanyol kormányzatnak tehát igaza van. De meg kell kérdeznünk, akinek igaza van, az alkalmazhat-e durva hatósági erőszakot?

Katalóniának széles körű önállóságot biztosít a spanyol Alkotmány. Szabadon használhatják nyelvüket, kormányuk, parlamentjük van. És ami Katalóniában fontos, politikai érték: Barcelona városa, és a Barcelona klubja.

Nem csak a világ egyik első futballcsapata! A világ sportjában komoly értéket képviselnek a kosárlabdázók, a kézilabdázók!

Méltán lehetnek büszkék úgy a katalánok, mind Spanyolország minden lakója Barcelonára, a katalán gazdaságra, a katalán sportolókra.

És Piquetre is, akit Madridban rendszeresen kifütyülnek, amikor a spanyol válogatott mezében játszik. Ez méltatlan a Real Madridhoz, méltatlan Madrid városához.

Az Európai Uniót ritkán bírálom. De ha valakinek mélyen hallgatnia kellene most, az éppen az Unió.

Koszovó ügyében ugyanis a Bizottság, és a Tanács maga adott példát arra, hogy egyes esetekben támogatja a szeparatisták törekvéseit.

Miközben tudjuk, mennyi különbség van Koszovó és Katalónia között, az ilyen típusú elszakadások hívei csak azt látják, ami kevés azonosság van.

Azt kérdezik: "ha nekik szabad volt, nekünk miért nem?" Erre a kérdésre nem gumibottal kell megadni a választ.

A bejegyzés trackback címe:

https://furediferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr4412958641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása